Test: ROCCAT KAIN 120 AIMO – Lika mycket grafik- som gamingmus

Test ROCCAT KAIN 120 AIMO – Lika mycket grafik- som gaming-mus
Idag har de flesta nog en trådlös mus till sin dator /laptop för att kunna välja arbetsställning och avstånd utan att vara beroende av en kabels restriktioner. Så var även min tanke vid testtillfället med denna Roccat Kain Aimo, som alltså är en icke trådlös mus. Men efter att ha tänkt till när jag drog kabeln på ett smart sätt till den stationära testdatorn och börjat leka med musen, så kom jag att tänka på fördelarna med att slippa slutkörda batterier, som alltid ger upp när man har som mest bråttom.

Nåväl, låt oss dissekera denna produkt ur några olika infallsvinklar.
Vi kan börja med ”känslan”. Man slås direkt av den fina ergonomin, speciellt för sådana som har stora händer, som jag, vilket gör att majoriteten av möss ger krampkänsla när man jobbat med bildhantering några timmar.

Roccat Kain Aimo har både perfekt höjd och längd och dessutom en skön matt yta som är behaglig mot handen.
jag har läst en annan test, där man anmärkte på att den är ”för glatt och gjorde att man gled…”. Något sådant har jag inte känt av, trots att jag stått och Photoshopat i minst fyra timmar i sträck. Kanske den andre testpiloten hade ovanligt svettiga händer testdagen?

Att den är kabelförsedd, känner jag inte av, kabeln är följsam och trilskas inte alls. Precisionen när det gäller fotoredigering, är den hittills bästa av de möss jag arbetat med, så inte heller där annat är toppbetyg. Även scrollhjulet är distinkt och har en bra räfflad yta som gör att man inte behöver ”överscrolla# i onödan.
Vänster- och högerklicksknapparna har ett så där lagom klickljud och är även de distinkta och ger ett intryck av den tyska kvalitet man förväntar sig. Dessa knappar har en responstid på 15ms, så ingen risk att du missar något när du spelar.

Looken är något jag själv inte ser som en avgörande fråga när det gäller val av mus men säkerligen betyder det en hel del, både för Gaming-kids och statusberoende Art Directors. För att inte tala om dagens DJ´s som jobbar digitalt, där passar färgväxlingen väl in i stilen. Roccat Kain Aimo har en speciell ”RGB-effekt”, som gör att scrollhjulhuset och Roccatlogotypen växlar färg i RGB vartefter. Detta om detta, kul men inte nödvändigt.
Musens OWL EYE sensor sitter i mitten av underredet och ger upp till 16000 DPI vilket borde räcka till för alla typer av användningsområden.

Mjukvaran:
Sedan kommer vi fram till att installera och uppdatera mjukvaran, ”Swarm Software” som har inställningar för allt du kan önska dig… och lite mer därtill.
Huvudfönstret innehåller det mesta av de alternativ du kan komma att behöva men det är inte allt som bjuds.
Där finns också en kallibreringsknapp, som gör att du kan anpassa musen till det skalgs underlag du arbetar med.
Även pekaren kan justeras och så naturligtvis scrollhjulets hastighet.
Här kan du även förändra DPI-känsligheten, så när du växlar från spel till bildredigering, får du ut optimalt av din mus till bägge användningsområden.
Gaming:  Inställningsmöjligheterna ger  grymma upplevelser gällande precision och hastighet vid ”shooters and RTS games”. Personligen är jag ingen storspelare men ett par kollegor fick låna den och det deras bedömning jag refererar till här.

Slutbetyg:
Jag har tidigare redogjort för att Roccat Kain 120 AIMO uppfyller alla de önskemål och krav man egentligen kan ställa på min mus, förutsatt att man inte har djupare aversioner mot kabelförsedda möss. Då inbegrips allt från teknik, ergonomi, precision, hastighet och ren känsla.
Men vad kostar då kalaset?
Prissättningen på 690:- är i och för sig rätt hög för en mus med kabel men man får i varje fall ett mycket precist verktyg att arbeta med, vilket till viss mån gör att man ändå känner sig tillfreds med att ha lagt ut en sjuhundring på den produkt man skall jobba med dagligen utan att
behöva få kramp eller andra ”mus-kulära” krämpor.
Tummen upp för Roccat Kain 120 AIMO

SAMSUNG CSCAvslutningsvis: Specifikationer:
Sensor: ROCCAT® Owl-Eye optical sensor with 16000dpi
PixArt PMW3381
Adjustable lift-off distance
50G acceleration
400ips maximum speed
Mouse acceleration: no
Angle snapping: on/off
General
1000Hz polling rate
ARM Cortex-M0 48MHz
512kB onboard memory
1.8m braided USB cable
Incl. Omron® switches
ROCCAT® Easy-Shift[+]™ technology
ROCCAT® Swarm software suite
AIMO illumination – RGB Backlighting and LED lighting effects

 

Lämna en kommentar

Rulla till toppen