Stor Produkttest Av Möbelmässans Bästa Arbetsstol-24, Utsedd Av Primepix

Ingående Test Av Möbelmässans Bästa Stol För Långa Arbetspass  – ”En Riktig Lyx-Merca”.

Lagom till senaste Möbelmässan, ”Sthlm Furniture Fair 2023”, beslöt vi att lägga krutet på att finna och sedan testa den arbetsstol (ofta benämnd kontorsstol) i det digra utbud som Stockholmsmässans alla utställare presenterade. Detta innebar naturligtvis många timmar av provsittande, test av inställningsvarianter, bedömning av kvalitet och hållbarhetskänsla, genomgång av vår blivande vinnares hemsida gällande lättförståeliga instruktioner och mycket annat.

I och med att vi provade runt 30 stolar på plats och av både tids- och kostnadsmässiga skäl inte kan redovisa allt detta, fokuserar vi här på en närgången och funktionellt djuplodande test av den stol vi korade till ”Bäst I Test”.

Här ses Svenstols monter, där vi fann testvinnaren.

Resten av kvällen gick åt till att diskutera, jämföra och slutligen enhälligt besluta om ett resultat.
Efter återkomst till mässan dag 2, togs kontakt med Kenneth Jansson, Försäljningschef för Skandinavien/Plant manager Sweden, som visat oss runt och demonstrerat stolarnas funktioner. Han berättade även om konceptets bakgrund och det tyska moderbolaget. Därefter avslöjade vi att vi gjort vårt val av Svenstol som mässans ”Bäst arbetsstol I Mäss-Test” och att vi nu såg fram mot att kunna göra reportage med en djuplodande produkttest, där även intryck från några av våra långsittande affärsvänner skulle ingå.

När stolen väl anlänt till redaktionen under senvintern, kunde långtesten påbörjas och här nedan kan du se och läsa om resultatet för denna Tysktillverkade ”glidare”.  ––––
Stol-mot-golvytor: Vi har använt Svenstol på både träparkett och marmorgolv. De glider lätt på bägge ytor utan att vilja fara iväg på egen hand. Inga märken på parketten har kunnat upptäckas efter fyra månaders användning, så inga anmärkningar här.
Justering sitthöjd: Vanligtvis brukar det vara svårt att få arbets/kontorsstolar att passa personer i 2-meterskategorin. Man vill ju som ett minimum kunna ha minst 90 grader (och helst mer) i knävinkel för att få minskad trycköverföring till ryggen. Med Svenstol försvann den farhågan, även 2-meters långsittare kan finna exakt den sitthöjd som krävs för god ergonomi.
Justering sittdjup: På liknande sätt kan man med ett handtag under sitsen, skjuta sitsen framåt respektive bakåt, beroende på hur långa lårben man har. Lätt som en plätt!
Justering höftens sittvinkel: Svenstol har en underredesplacerad spak som kan tilta och tippa” sittdelens vinkel i riktning framåt/bakåt, vilket gör att användarens vinkel i bäckenet/ländrygg lätt kan varieras. Det tackar vi för.
Fällning/upprätning av ryggstöd: Ofta när man växlar mellan koncentrerat arbete och en kopp kaffe/tépaus, vill man gå från att ha upprätt stöd till att pusta ut och vila både kroppsligt och mentalt.
Den på hör sida placerade (som på många bilmodeller) kromade spaken du ser här på bilden nedan.
Det är lätt, snabbt och stadigt att justera just ryggstödets vinkel mot sittdynan.

Vad man skall dra nytta av, är att redan vid Svenstols startanvändning, ställa in stolen efter din egen vikt.
Det finns en fiffig liten vev under sitsen och med den kan man anpassa Svenstol så att man får en mjuk och följsam justering med ryggkontakt, så att Svenstol alltså inte ”släpper greppet” om dig vid justeringen, Om detta är svårt att förstå, finns även den saken förklarad på Svenstols hemsida. Se även bilden här nedan:

Den lilla veven fälls in och döljs efter inställning.
Svankstöd: Med den på baksidan placerade pumpbollen, ökar respektive minskar du enkelt svankstödet. Pumpbollen göms sedan smidigt i underredets bakdel.
Justering armstöd: När man låter underarmarna vila mot armstöden, når man samtidigt smidigt den på framsidan av armstöden belägna justeringsknappen, med vilken du höjer och sänker stöden på respektive sida. Du kan ställa upp stöden helt, så att de inte är i vägen när du placerar dig i eller lämnar Svenstol.
Nack/huvudstöd: Här finns inga knoppar eller skruvar som kan lossna eller spricka utan justering både i höjd- och vinkelled utförs med handkraft. Nackstödets två höjdstänger är räfflade så att de ”fastnar” i de olika höjdlägen man passerar vig höjning/sänkning. Nackstödets vinkel i horisontalled ändras genom enkel hopskjutning/isär-dragning av de två delarna. Se bilden nedan. Se bilden nedan.

Klädsel/Tålighet: Vi har provocerat stolens klädsel genom att hälla lite kaffe på sitsen och trycka till lite choklad på densamma. En vanlig microfiberduk med varmt vatten tog bort fläckarna utan att lämna spår av ”missödet”.

Här har vi testat de flesta viktiga funktioner och funnit dels att vi inte hittar några svagheter i vare sig konstruktion/hållfasthet eller å andra sidan komfort/funktion.
Finns det då inget vi skulle vilja förändra/förbättra på vårt testexemplar av Svenstol?
JO, faktiskt…men sedan vi påbörjade testen, har vi fått uppdaterad info om att detta redan var uttänkt och nu producerat. Vår tanke var att alla kanske inte är helt förtjusta i alla kromdetaljer utan i stället skulle vilja ha hela produkten i mattsvarta metalldetaljer, oavsett vilken färg man väljer på klädseln.
-HEUREKA! Innan vi hann publicera den här testen, har Stolcomfort tagit fram den nya, just det, mattsvarta modell vi önskat oss. Bara att kapitulera på den fronten…

Den andra detaljen vi (nå ja, i varje fall en av oss…med något benig rumpa) funderat på, är att sittdynan kan kännas något hård efter många timmars arbete. Stolcomforts Kenneth Jansson meddelade då, att de kan lägga in en ”memory-foam-stoppning” ovanpå den vanliga, för de som så önskar vid beställningstillfället. Med detta är saken biff, Inget övrigt att önska. Arbetspasset är slut och vår testpilot kan koppla av i önskad position.

-Klar för dagen!
Vår kreativa testpilor är ingen annan är den uppmärksammade konstnären Eivindsdotter…och ja, det är ett av hennas läckra verk som syns i bakgrunden. Du kan se mer av Eivindsdotters skapande på hennes egen hemsida här:  https://eivindsdotter.com/

Då återstår bara att fira in en välförtjänt AW och att gratulera Svenstol till att ha valts av Primepix Magazine
till Möbelmässans Bästa Arbetsstol 2024. GRATTIS!!!  (Psst! Sa vi att Svenstol har 10 års funktionsgaranti?)

Foto & text: Peter Ortvik, Primepix Magazine.

 

Rulla till toppen