Smaksatt Rapport Från Food & Wine-mässan 2022

FOOD & WINE är en mässa som innehållsmässigt dykt upp i olika skepnader och under olika namn under många år. Vill man botanisera utan stress och kunna prata med utställarna i lugn och ro, bör man vara på plats tidigt första dagen, så det var just vad vi satsade på.
Vill man djupdyka i allt som går att smaka på, tar det minst en hel dag från öppning till stängning men vår tid var begränsad, så här får du dig ett urval av vad vi satsade på under de dryga tre timmar vi kunde sätta av. På med haklappen, så åker vi…
Ända från Ecuador kom KAMM för att visa upp och bjuda på sin 85%-iga choklad.
Vi som gillar den lite torrare känslan utan mjölksmak, njöt i full takt av den tydliga och lyxiga känslan de olika smakerna fyllde våra giriga gommar av…
Sugar free, Vegan, Keto är några av orden som fäste direkt.
Läs mer här: https://kammhere.com/en/home/
Letiz Gelato, en riktigt smarrig glass, tillverkad i Solna och, gjord på mjölk från Billinge gård i Norrtälje, Butik finns på Västerlånggatan 4 i Stockholm. Alex fyllde en bägare till bredden med tre favoriter:  Choklad och Havtornsglass (med vilken man knep Bronsmedaljen i Glass-SM 2022), Portvin- och Fikom-gelato samt Lingon / Kanel.
Omöjligt att hitta vinnaren, alla tre sprängde målsnöret samtidigt och vi glömde ta ett målfoto…så det blev dött gelato-lopp. Besök deras butik på Västerlånggatan 4 i Gamla Stan.Fortsatt in på efterrättstemat, stannade vi till hos Tullanore Dew, som frestade med en Irish Coffee, vilket var svårt att tmotstå.
Johan Krieg och kollegor gjorde suveräna ”Irishar” på löpande band.Den senaste överraskningen från Tullamore  Dew, är en Caribbean Rum Cask Finish, som ger en extra dimension till den Irlänska grundbulten. Vi som är Romfantaster, föll direkt.En Rappande Bira?  Ey ´Bro ljus lager har slagit väl ut hos en yngre (men laglig) målgrupp. Historien bakom namnet, är att rapparen Eminem var i Sverige och bjöds på Åbro öl. När han försökte uttala Åbro, lät det nest som ”Yo Bro”, så där satt namnet…och målgruppen när man skulle lansera…Nu har man även en egen klädkollektion med samma namn.
På tal om bakgrundshistorier, så är det knappast någon som slår champagnen från Heidsieck & co. med sin ”Edition Jönköping” Brut. Denna champagne började tillverkas redan 1907. På den tiden dracks mest söt champagne men denna version är naturligtvis tott/Brut. 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay och hat 7g socker i denna torra version. Företaget är ett systerföretag till Pommery, som ”uppfann” torr champagne..
Här kommer storyn: År 1916 var lastfartyget ”Jönköping” på väg med en bubblande last över Ålands Hav. En tysk ubåt slog till och sänkte Jönköping, som gick till botten med hela sin dyrbara last. År 1998 bärgades fartyget med sin last, som togs i land på Åland. Originalflaskorna såldes sedemera på auktion och betingar idag ett värde på runt 100.000 kronor styck.
Chanpagnehuset Heidsieck & co, som fortfarande existerar, har alltså gjort en ny version, som nu finns att beställa för 299:- flaskan på Systembolaget. Från 1/3-23 kommer den att finnas i det ordinarie sortimentet…det går bra nu för ”Edition Jönköping”. Tilläggas bör, att originalchampagnen även serverades ombord Titanic. Detta gör att man kan undra om båtfolk vågar inhandla denna ädla dryck…om de känner till dess bakgrund. SALUT!
Den intressanta historien fick nog berättas många gånger i Heidsieck & Pommerys monter på mässan.Hos Tattinger fick vi prova årgångschampagne från 2015, en riktig ”höjdare”, som dock är så sällsynt att den inte går att köpa längre.
Nästa station med ädelt bubblande innehåll, var hos Marcus Stenbäck i André Clouets monter.Vi fastnade för deras ”SILVER BRUT” som är en mycket torr och frisk champagne: Blanc de Noirs av Grand Cru-druvor utan tillsatt socker, vilket naturligtvis idag är ett bra säljargument.
399:- för denna, känns klart investerbart.
Vi har sett deras monter tidigare år men nu var det dags att göra ett närmare besök och prova viner från Georgien. Det unika med dessa är att de lagras i gruvor under jorden. Vi provade ett rött och ett vitt vin. Bägge är typiska ”matviner”, som behöver kraftigt stöd från viltkött respektive kyckling- eller tonfiskfiléer för att komma till sin rätt. Alltså inga partyviner.Coolaste profilen vi sprang på, var definitivt ”Arnold och hans delikatesskorvar i metervara”. Denne profil drar runt på bl.a. Sweden Rock festival och liknande stora evenemang och säljer där enbart till direkt-ätande kunder, inte till butik eller leverantörer. Kan det ha med ”enklare redovisning” att göra? Vem vet… Oavvsett så har han en skön stil och…
…hans metervara av fyra olika smaker/styrka, var alla goda och sålde friskt här på mässan.
”Alla generationer har hetat Arnold”…fick vi höra.  Så nu vet du att om du kommer till Sweden Rock nästa år, är det bara att fråga efter ”Arnold med korvarna” när magen skriker högre än growlarna på scenen… Bilden äåger nog allt…
Gamla Enskede Bryggeri och Robin Johnander hade dukat upp en rad goda öl. Vi kan definitivt rekommendera Portern och Julölen med det passande namnet ”Vinter”.

Besökarna  i montern rann förbi i samma takt som Robin hann servera och alla vi pratade med var minst sagt nöjda med vad de druckit. Läs mer HÄR!
Sista pit-stop var hos ett gammalt traditionsrikt företag, SATURNUS. I min egen fagra ungdom var det mest känt för sina essenser, som kunde göra om tråkig tandläkarsprit till betydligt gladare Rom, Gin och olika kryddiga nubbar.
Nu, med den senaste generationen, Ludwig och Filip, satsar man i stället på andra produkter. Den alkoholfria glöggen var nog den bästa i den genren vi provat och kan rekommenderas som komplement till vår starkare ”favve”, Tomtemors Glögg.
”Svensk Vinter” är Saturnus starkare version, med whiskey från Mackmyra.
”Inga märkvärdigheter, inget krångel, bara en rak produkt från Skåne, precis som Piraten själv…” så presenterar de sin vodka.
Vi hoppade över provsmakningen.
Men..vad gjorde Tony Irving här? Nja, den andra mässhallen inrymde ”Allt För Hälsan”… och där stod den gode Tony och visade upp sig själv och den ekologiska herrserien Sweden Eco med härliga hudvårdsprodukter, även för dansanta män…

Rulla till toppen