Ett Hett Tips För Kalla Lägenheter

För första gången på ett bra tag har vi nu fått en ”riktig” vinter med både mycket snö och låga temperaturer. För dig som inte har ett välisolerat boende med treglasfönster och riktigt täta springor, kommer här ett kanontips från min gamle far, som inom försvaret var Mariningenjör, Elektroingenjör och annat som gav oss en hel del goda lösningar även på hemmaplan.

Farsans käpphäst var hur illa genomtänkt, rent praktiskt, man i alla tider har tänkt när det gäller byffnad och utformning av element/radiatorer. Så här resonerade han, med goda empiriska underlag:
1. Element är till 88,9% vit- eller ljust målade/lackerade, vilket gör att de är riktigt dåliga på att släppa ifrån sig värmen ut mot rummet de skall värma upp. Ett effektivt element, skall vara vitt på baksidan mot väggytan och mörkt ut mot rummet, så ökar värmestrålningen högst väsentligt.

2. Om man nu tycker det är viktigare med utseendet/färgen, så finns ett annat sätt att lösa det på.
Eftersom 60% av värmestrålningen går rakt ”bakåt” ut i väggen och endast 50% går ut mot rummet, så skall man rikta in sig på att få ALL värmestrålning ut mot rummet. Hur gör man då? Jo, farsan gjorde en enkel operation, som var både billig och lätt att göra utan hantverkare.
Du kan se det på bifogad bild.  Han köpte vanlig tunn metallfolie och klippte först till (dubbla lager) en rektangel med samma mått som själva elementets yta.
Sedan mätte han upp exakt var i denna rektangel själva elementfästena fanns och där klippte han två spår NEDIFRÅN och upp till den nivå där fästenas topp var placerade. Sedan var det bara arr försiktigt föra ned de hophäftade foliestyckena bakom elementen, så att de doldes av elementet. På så sätt reflekterades i stort sett all värme ut mot rummet, i stället för att hälften gick rakt in i väggen.

I min förra lägenhet,100 kvm ovanpå Mäster Anders i hörnet Pipersgatan-Hantverkargatan, hade jag över 4 meter i takhöjd och det var svårt att få det varmt under kalla vintrar. Jag genomförde den beskrivna operationen till samtliga radiatorer (som var eldrivna, så det kostade vintertid…). På 4 timmar steg temperaturen direkt 3 grader och efter ett dygn hade den stigit inte mindre än FEM grader. Jag tog även genomskinlig silikon och tätade alla golvspringor ut mot ytterväggarna, vilket även det gav snabb effekt.

Mer än så skall inte behövas sägas, tror du förstår precis hur det fungerar… varsågod och lycka till.

 

Rulla till toppen