100 Prosecco Recept – Boken som får din saliv att svämma över och dina ögon att tåras av njutning

I veckan fick vi på Primepix Magazine ett litet men tungt paket med avsändaradress i Italien.
I paketet ligger en superläcker bok i guld och inuti möts man av 190 sidor   helt underbara recept, som naturligtvis skall avnjutas i sällskap med väl kyld Prosecco, eftersom avsändaren är Bottega SpA. Författare  är Sandro Bottega
Författaren Sandro Bottega.

Vi är rätt vana att gå igenom mat- och dryckesböcker, då vi har ett nära samarbete med det svenska bokförlaget Grenadine, som två år i följd valts av World Cookbook Awards till bästa förlag inom dryckesbranschen.
När vi nu ögnat igenom denna välproducerade italienska bok, med text på engelska, kan vi bara hoppas att Grenadine tar in den och kanske till och med översätter den till svenska, även om de flesta här obehindrat läser engelsk litteratur.

En bild säger mer än 1000 ord, sägs det, så här nedan får du nu ett litet axplock ur boken.
Betänk dock att vi fotograferat av både omslag och innehåll, vilket absolut inte ger rättvisa åt det tryckta materialets kvalitet. Se gärna till att du inte är alltför hungrig och törstig innan du läser vidare, annars är risken att du börjar äta på allt du finner i närheten utom möjligen Fidos Frolics…

Bon Apetit!
Redan på inlagans första sida, känner man hur det pärlar mot gomseglet. (Det finns naturligtvis alkoholfria alternativ som du kan finna i Systembolagets katalog.) En översikt över regionen där ”Italiens Champagne”, Proseccon, framställs.
Boken börjar naturligtvis på italienskt vis med ”Första Rätten”, vars ingredienser består av Cimadolmo vit sparris, ägg, Extra Virgin olivolja, vinäger, salt och peppar.

Därefter går vi vidare in på ”Andra Rätten”, Moscardini di  Ceorle marinati, gjord på små bläckfiskar, olivolja, örter (bl.a. Timjam, Rosemarin), vitlök, äggulor, panko, potatis, mjölk, grädde, smör och körsbärstomater, samt avslutnigsvis, bläckfisk-bläck…

Tredje Rätten heter något så enkelt att minnas som: Radicchio Verdolino fagioli di Lamon IGP.
Denna symfoni är baserad på verdon da cortel chicory, Treviso Tardivo Red Chicory IGP,  torra Lamon bönor IGP, morötter, lök  samt olivolja, salt och peppar. Vad ingredienserna heter på svenska, blir DIN hemuppgift…något skall väl en ”matnörd” få kämpa lite med…

Naturligtvis följd av ”Dulce”, efterrätten, där vi valde Crostoli.  Dessa njutbitar består i grunden av mjöl, socker, salt , hela ägg, Grappa, Prosecco, tunna citronskal, vanilj (stång eller extrakt), frityrolja och pudersocker. Glöm inte 1 mils löprunda dagen efter…

För att bistå matsmältningen, avslutas det hela med en Lemon Spritz. Prosecco, Limoncino (citronlikör), sodavatten, citronskiva och en mintkvist.

Det var i stort sett omöjligt att på kort varsel få till en bild som gör det fina guldomslaget rättvisa.
Var det inte reflexer från fotograf eller omgivning, så hade vi satt fingeravtryck som inte riktigt gick bort. Som tur är, är boken inplastad vid leverans, så om det skall bli en present, håller den i varje fall tills att mottagaren hungrigt slitit av plasten…

Scroll to Top