”DEG” – SVTs nya serie – Intervju & foto med huvudrollsinnehavare och regissör

Nu är det dags att jäsa i TV-fåtöljen ett antal veckor framåt (eller SVT-Playa, om du inte har tålamod) inför starten av dramaserien ”DEG”, som kan bli en riktigt intressant snackis. Jag fick chansen att träffa de två huvudrollsinnehavarna Helena af Sandeberg, Bianca Kronlöf och regissör Levan Akin. Dessutom hann vi med en snabb fotosession i intervjurummet, vilket även resulterar i det nya omslaget du ser på startsidan.

Men först, vad handlar DEG om?

En väska med ett rånbyte på 47 miljoner i kontanter och ett oväntat möte mellan två kvinnor från motsatta världar, det är vad publiken kan se fram emot när SVT:s nya spänningsfyllda dramaserie Deg har premiär 30 augusti. I huvudrollerna ses Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf som Malou och Liana, två kvinnor med vitt skilda bakgrunder vars vägar korsas när miljonerna från rånbytet ska tvättas rena. Konceptuerande regissör är Levan Akin som också gjort den flerfaldigt prisbelönade långfilmen And then we danced. Avsnittsregissörer: Mattias J Skoglund och Måns Månsson. För manus svarar Levan Akin, Sara Bergmark Elfgren och Mattias J Skoglund. Deg produceras av Nexiko i en samproduktion med SVT, Inland och Film Capital Stockholm.

”Intervjuoffren”: Bianca Kronlöf, LevanAkin och Helena af Sandeberg.

Malou Sanders perfekta liv är på väg mot fullständig katastrof. Hennes inredningsbutik har gått i konkurs och kronofogden jagar henne. Desperat försöker hon hålla fasaden uppe för sonen och väninnorna. Men när allt ser som mörkast ut inträffar ett mirakel. Malou råkar hitta en nedgrävd väska med 47 miljoner kronor i kontanter.

Liana Järvinen bor hemma hos en vän med sin dotter Heaven, medan Heavens pappa Steffe sitter i fängelse efter ett rån som gick snett. När det kriminella nätverket som beställt rånet hotar Liana, avslöjar Steffe att pengarna finns nergrävda. Med dem kan Liana fly landet. Men när Liana åker till gömstället är pengarna borta! Liana och Malou vet inte att deras liv redan är sammanflätade då deras vägar korsas på ett bageri när 47 miljoner ska tvättas rena …

Här följer ett utdrag ur intervjun jag gjorde med trion:

Levan Akin, har du tidigare jobbat med dessa två fantastiska tjejer?
Levan; -Nej, det är första gången. Det har varit mycket kul men också en hel del slit. Man har ju höga ambitioner, mycket man vill få fram…och jag kan lught säga att vi alltid nådde ända fram.

Helena: -Vi höll på hela hösten, från augusti till december. Det var tufft och krävande. Både Bianca och jag har krävande roller men många utmaningar, både fysiska och emotionella, det kommer du att se…(Inga spoilers här inte…).
Ibland är det inte värt allt slit men i det här projektet var det verkligen värt att ge allt, jag tyckte så mycket om projektet, manus, regissör, motspelare och min egen roll.

Min rollfigur Malou, ligger så nära gränsen till nervsammanbrott och att gestalta detta ”på riktigt”, kostar energi och emotionellt påslag. Det gör ont men är samtidigt väldigt skönt när det lyckas.

Bianca: -Vi fick naturligtvis även utföra en hel del fysiskt ansträngande inslag men det är inte alls på samma nivå som när man tar ut sig under känslomässig ansträngning.
Våra bägge rollfigurer är väldigt pressade situationsmässigt och man vill ju få fram det äkta och tydligt utan att det blir klyschigt utan trovärdigt. När man sedan kommer hem på kvällen, måste man kunna slå om till vad som ligger framför resten av veckan, så visst blir det tvära kast inombords. Det sitter ju ibland en liten djävel på axeln och viskar: ”Kommer du verkligen att klara av detta..?”. Den måste man ju mota bort och boosta självförtroendet på bästa sätt.

Helena: -Jag fick dock en hel del blåmärken…rent fysiskt, alltså.
Jag hade förberett med att jag och mitt tjejgäng kört en hel del synkroniserad roddträning, så visst pallade man…hahaha.

Bianca:- Det var bra att vi fick rollerna ett bra tag innan det var dags att börja inspelningen. På så sätt hann man ”fantisera ihop” sin rollfigur, hur hon skulle agera i olika situationer och kanske till och med hur hon skulle se ut och föra sig.

Levan: -Rollerna skrevs med Helena och Bianca i åtanke, så det behövdes aldrig något casting-förfarande. Skönt för både tjejerna och för mig och teamet.

Helena: -Det var som att få en present, när man fick rollen. Inte bara själva rollen utan en SÅDAN roll…wow.

Bianca: -Helena och jag har aldrig jobbat ihop förut. Jag har bara sett Helena på scen. Det känns som en så skön ”combo” att få göra det här tillsammans (Helena instämmer ljudligt). Det är ju viktigt att även ha kul med den man spelar med/mot i åtta avsnitt och under nästan fem månaders inspelning.

Peter: -Man känner ju så sköna vibbar när ma sitter här och pratar med er, så det märks tydligt och spontant, att ni går bra ihop…
(Ljudliga skratt och ”Jaaa”, samt Levans kommentar ”Ja, här vilar inget gammalt groll…hahaha”.)

Levan: -Vi måste ju erkänna att inspelningen var ju inte bara ”Glass & Ballonger” utan en hel del kämpa.

Bianca: -Hela teamet har ju på ett ambitiöst sätt strävat mot samma mål, även om vi inte älskat varandra varenda dag, så har vi tagit oss an regissöernas höga krav med glädje och att då omvandla sin energi till det man vill nå ända fram till. Glass och ballonger, det vill man ha när allt annat är klart och man gått i mål.

Peter: -Om ni tjejer själva hade beslutsrätt i ämnet, skulle ni då vilja göra en säsong 2..?

Bianca. -JA, tveklöst.

Helena: -JA, absolut. Det finns ingen slentrian i det här projektet, så gärna om det bjuds…

Bianca: -Avslutningsvis känner jag att den här serien är en hybrid mellan olika genres, vilket är något ovanligt i Sverige. Den är både spännande och tempofylld som en actionserie men spelas med samma allvar som ett relationsdrama och dessutom kommer du som tittar att ha roligt hela vägen fram.

Med dessa perfekta avslutningsord, övergick vi till att föreviga trion i de bilder du ser här i reportaget. Tack till de tre för tålamod och till SVT med kommunikatör Jan-Erik Westman och medarbetare för smidigt samarbete.

Text och reportagefoto: Peter Ortvik

 

Rulla till toppen