Den Franska Paradoxen – Vågar man tro på den?

Få har väl undgått att genom åren höra att det skulle vara nyttigt för hjärtat med ett glas rödvin om dagen, att det skulle kunna sänka blodtrycket etc. Om man tar en lite vetenskaplig ingång till ett sådant påstående, kan det se ut som följer.

En forskningsgrupp fann det lite anmärkningsvärt att fransmännen (och kvinnorna) som i sin kost sätter i sig en hel del mättat fett, ändå ligger hyfsat lågt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Skulle detta kunna bero på att maten oftast ackompanjeras av minst ett glas rödvin? Detta kallas ”Den Franska Paradoxen” och man började kika på VAD i rödvinet som skulle kunna ge effekten och även HUR effekten skulle uppkomma.

Tester utfördes, där försökspersoners blodtryck och kärldilataion )utvidgning) mättes både före och efter intaget av ett stort glas rödvin, med en timme mellan mätningarna.
Man fann att det helt klart skedde en utvidgning av artärerna efter intaget, vilket ger ”mer plats” för blodet och därmed en temporär sänkning av blodtrycket.

När man sedan undersökte vilket ämne i vinet som gav effekten, visade sig att det var något som kallas Polyfenoler, som var den aktiva utvidgaren. Då blev man nyfiken på om alla rödvinssorter (olika druvsorter) innehöll lika mycket Polyfenoler… och även hur det var med vitt vin.
Som man trott, låg vita viner klart mycket lägre och kan i detta fall räknas bort som ”blodtryckssänkare”. Däremot var det lite förvånande att det skiljde sig mer än man trott, mellan olika rödvinssorter. Den druvan av de testade vinerna som visade sig ha högst Polyfenolinnehåll, är en rätt okänd italienare benämnd Sacrantino. Därefter kom en Chilensk Cabernet Sauvignon och den vita Australiensiska Sauvignon Blanc kom alltså jumbo.

Att isolerat tänka på rödvin som en god sak för kroppen, är dock att göra det alltför enkelt för sig, då all alkohol försätter kroppen i ett inflammatoriskt stadie. Vanligtvis pratar man om att det är levern som tar hand om och förbränner all alkohol men det finns en mer okänd faktor man inte bör negligera:
Redan i tarmen bryts en del alkohol ned till det förhatliga ämnet Acetaldehyd, som är den bidragande orsaken till att man blir bakis. Det är så att när alkoholen bryts ned till acetaldehyd, kan denna vätska diffundera ut genom tarmväggen och in i blodet. Där orsakar den inflammatoriska processer och åker runt och saboterar lite här och var. Under det att kroppen reagerar på inflammation, kan den inte tillgodogöra sig träning eller idrottsutövning, så ge tusan i gympasset dagen efter, det ger ingen positiv effekt, tvärt om, dp det finns andra ämnen som hydrolyseras och bara späder på det inflammatoriska stadium du befinner dig i .

Blev du sugen på att festa loss efter detta?
I så fall, undrar om du inte hamnat i den så kallade ”farozonen”…

Skål! Eller inte…

Lämna en kommentar

Rulla till toppen