När Barbie tog över Stockholm – Gala & Efterfest

I veckan som gått, blev Stockholms city invaderat av rosa och babyblåa sötnosar, som alla ville bli Barbie- och Ken-kopior, lagom till Galapremiären av filmen på Rigoletto.
Galan och efterfesten regisserades med den äran av Mia Jorpes och teamet från Wonderland event.

Själva filmen då? Jo, den är klart flerbottnad och hur man vill tolka den, beror till stor del på vilken generation man tillhör och vilket förhållande man har/haft till Barbie som leksak och/eller symbol, Detta kan tyckas exkludera hetero-delen av den manliga publiken, som jag uppfattade lite fjärmad från filmen över huvud taget, då de istället fokuserade på den klart Barbie-uppiffade delen av samma publik…
Man skulle kunna dela upp upplevelsen så här, om man gör ett försök att tyda de reaktioner vi fick oss till livs efter filmen och under efterfesten (trvlig och generös, trots regn och delvis takbefriad lokal TAK på 14:e våningen, Brunkebergstorg.)
-De som lekt o/e samlat på Barbie, fick något nostalgiskt i blicken och ääälskade allt.
-De som haft ett Love/Hate-förhållande till Barbiekonceptet, garvade mest och hittade en del av de lättare/tydligare nutida könsperspektiv som filmen vill ge till även dagens yngre Barbiefans.
-De som under åren avskytt hela Mattel-Barbie Toysplattformen, är fortfarande ingjutna i röd betong och ser klart misstänksamt på alla försök att lyfta in Barbie/Ken i en jämlikare värld. I stället är man övertygad om att allt sådant endast är en marketing-ploj för att rädda konceptet in i framtiden.

Vi som inte låst oss eller har haft någon tidigare erfarenhet, kan se alla dessa tårtbitar som relevanta och väljer därför att inte stämpla filmen som ”varken eller”.
Humorn är mestadels lättfångad, som den bör vara för att barn skall hänga med men här och var dyker små vuxenpärlor upp, som även får en hårdhudad ordvitsare som undertecknad att småle och smila en smula.
Själva handlingen avstår vi här från att berätta något om, då vi förutsätter att har du läst så här långt, så kommer du säkert att se filmen ändå.
Här nedan ser du ett urval av de inbjudna gästerna till Galapremiären och du får själv välja vem som var Galans Svenska Barbie…

Filmrecensent Ronny Svensson med vän.

Clarissa Krabbe Joacim Cans med sin egen Barbie… Mello-Tusse, nu som ”Pink Rocker”…enligt gitarren… Anna Sahlene med sin dotter-klon och mini-Ken. Zinat Pirzadeh  och designer Peter Englund. Zinat i Peters Barbie-outfit.Barbie med Barbie i handen.

Pekka Heino med maken Erik Kristensen.

Sång- & dansartisten Alex Falk.

Ann och Leif Schulman


Ett Hallelujah-moment…
Mästerdesigner Lars Wallin med vän. Den här Barbien får heta druga…

TV 4 pelaren Anders Pihlblad med vän.Maria Kessling med sin Ken-docka…eller?
Christer Lindarw med elegant ”Barbie”.Maestro Lindarw

Vårt eget val till kvällens Barbie. Namn? Tror hon heter Barbie, i varje fall nu… Alex Catalan

-JA, jag är på väg upp på TAKet… Miniburgare och bubbel…vem bryr sig om regnet..?Takmingel Många plåtade sig framför ”Big B” Snabb och trevg personal. -Tack för ett lyckat Gala-event!!!
Primepix Peter Ortvik och Wing-girl Camilla Hermansson jobbade på i regnet.-NU kan du få din egen ”Ugly Ken-docka”…Ti-Hiii…
Text & Foto: Peter Ortvik med assist av Camilla Hermansson.

Rulla till toppen