”En Lång Story” – Så här blev Peter Ortviks ”Prideboken” till efter två års slit.

-Följ med på en färgstark resa i regnbågens alla färger…
Text: Författaren/Fotografen själv, Peter Ortvik.

Efter släppet av den stora Discoboken ”Disco Night Fever vintern 2018/-19,  https://www.youtube.com/watch?v=HNJ2Tkjk0bA
fick jag förfrågan av förlaget om ”Har du något nytt på gång?”. Eftersom det hade tagit mig två år av heltidsarbete att sammanställa och få klart den 2,5 kg tunga och 418 sidor tjocka Discobibeln, var jag rätt slut och därför blev mitt svar ”Vi får väl se”.
Två veckor senare, började det klia i kreativitetsnerven och en tanke slog mig plötsligt. Jag hade ju fotograferat Pride-paraden ett antal år, från 2007 till och med 2019 och på så sätt samlat på mig över tiotusen foton. jag satte mig vid datorn och förde över varje års fotomapp till en separat hårddisk och började grovrensa. Efter ett par dagar började jag urskilja en röd tråd i materialet.
Eftersom jag inte tillhör den mest diskreta och timida fotograftypen och dessutom är synskadad, så har jag alltid klivit in i paraden och helt ogenerat plockat ut den jag sett som intressanta och låtit dem fritt få leka framför kameran. Till min hjälp att ”hitta” celebriteter och politiker, har jag genom åren haft två spejare, Nathalie och Marie, som med sina hökögon upptäckt ”offren” på långt avstånd och förvarnat mig.

När jag fått lite pejl på de cirka 1800 foton som återstod efter grovsorteringen, kände jag att det var dags att bjuda över min gode vän Anders Grawin, som hjälpt till att formge Discoboken.

Med Anders Grawin och ett par ”dummysidor”.

Jag frågade om han tände på idén och om han kunde tänka sig att även layouta denna bok, om jag fick OK från förlaget att ta mig an detta kulturprojekt, på ideell basis genom Kreativ Kultur Ideell Förening. Bokförlaget, Stevali Fakta, gjorde tummen upp och vi kunde påbörja resan. Tack vare Anders kreativa insats, blev resultatet mycket med dynamiskt än vad jag kunde ha hoppats på.
Nyamko Sabuni var redan med i Paraden första gången jag plåtade.

Ganska snart ville min hjärna ha ännu mer häftigt fotomaterial i boken, så jag kontaktade designer Peter Englund, som jag redan samarbetat med under Discoboken. Peter blev eld och lågor och vi påbörjade bildkonceptet ”Regnbågskrigare”, där Englund stylade modeller han valde ur HBTQI-plattformen. Jag plåtade dem i Peters ateljé mot neutral bakgrund, varefter jag skapade vapen & accessoarer och lyfte in dem i en tids- och ämnesrelevant bakgrundsmiljö. Här nedan kan du se våra Regnbågskrigare:
Så här kunde det se ut när Maestro Englund tog sig an en av ”regnbågskrigarna”, Jeanne D´Arc (i form av Stefan Boström, alias Madam Heinz).
Marcus Antonius, gestaltad av vältränade Håkan Isaksson. Jeanne D´Arc, Stefan Boström. Pallas Athena, gudomligt gestaltad av Janna Tingvall. Malick Von Afocozi blev till frihetskämpen Rob Roy. En kraftfull Rikard Lejonhjärta, porträterad av  Mille Berg (utan Mc)Julius Caesar, stolt agerande av Oskar Sternulf, som är dansare och skådespelare även utanför det Romerska badhuset…
Förlaget beslöt trycka ett 12-sidigt ”Preview-magazine” men  av pandemiska och andra oesaker, tvingades vi skrota hela upplagan.
Meningen var att boken skulle släppas under sommaren 2020 men både förlag och bokhandeln tog beslutet att det var bättre att vänta ett helt år till 2021.Så, sent omsider, efter Midsommar 2021, kunde jag få hålla det allra första tryckta exemplaret av PRIDE PARAD & PARTY I STOCKHOLM – En Fotodokumentär  i min hand.  Hela omslaget. Både jag och Anders Grawin kände oss nöjda med resultatet.

Ett uppslag.

Först av alla ”Parad-celebriteter” att få ett signerat ex, var Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmson. Här med en av bilderna Baban florerar i. Både Larsa och Babsan var mycket nöjda med resultatet. Nyamko Sabuni, som skrivit förordet til boken, bjöd upp till fotografering i Riksdagshuset. Coolaste killen, Nils-Albert Eriksson är också med i bokem. Här får Oskar ”Caesar” Sternulf sitt exemplar. Janna ”Pallas Athena” fick en bok och jag fick en kram. Tack! Eventarrangör Mia Jorpes ordnade ett VIP-party i Pride Park 2014, ett party som finns med i boken. Elin från Radio P4 Stockholm kom hem till mig och gjorde live-intervju. Jag kontrade med att ge reportern ett ex av min första bom ”Peter´s People Tar En Titt På Murphy´s Lag”.
Ett par dagar senare var det dags för TV4 Nyhetsmorgon:
Först lite uppiffning i make-upstolen… Sedan plats i korgen…eh…fåtöljen. Studiovärdinnan tog en bild.  Ortvik pratade på så mycket det hanns med på de få minuter som stod till buds.
Därefter var det dags för stort VIP Release-Party på vackra Mälarpaviljongen invid Norr Mälarstrand, där Källarmästare Arto Winter och hans personal tog väl omhand om mig inför kvällen.Mälarpaviljongen var verkligen lätt och trevligt att samarbeta med. I DJ-båset hade jag tagit in stans bästa ”Pride-DJ”, Mathias Lundström, som gav kvällen en fantastisk ljudinramning. Börja Salming och hans Pia Salming var bland de första att anlända. De tog sig direkt in i anfalls-zon till Marie vid bokbordet. Disco-kungen Andreas Lundstedt har naturligtvis fått ett signerat ex. Gitarr-Maestro Janne Schaffer var med och firade boksläppet. Min gamle ”kollega” Dr Alban kunde heller inte hålla sig borta. Pekka Heino och Erik Kristensen har på ett eller annat sätt varit med på i stort sett alla Pridefestivaler. Pekka har skrivit ett kåseri om detta i boken. Tony Irving finns också med på bild iboken, iklädd kilt.Kändisfrisören och TV-profilen Bobby Oduncu… …visar upp sidan där han visar upp sin tvättbräda på ett Parad-flak.
Gästerna serverades väl kyld Love Spirit Sparkling Rosé, Aqua Nobel och Lohilo.Lars Wallin och stylist Jonas Hallberg gjorde ett kanon-mingelparty 2019, som naturligtvis finns med i boken. Vad vore ett färgstarkt party utan Peter Siepen? Troligen ett färglöst party… Min medbrottsling Peter Englund tog med sig Annika Olsson, Gigi Hamilton och Anna-Carin Mörner. Dags för författare Peter Ortvik att berätta det du just nu läst här ovan… Man blir törstig av att prata… Kvällens gratis-lotteri med hudvårdsprodukter från Sweden Eco och Rosenserien, vanns på herrsidan av Börje Salming och Inger Nilsson tog hem tjejernas korg. Filminstitutets Jan Göransson bok-ade också in sig. Utan cykel kom Dogge Doggelito. Nils-Albert och hans vän pokulerade med Annika Dopping och Gert Andersson. PSST…Lill-Marit Bugge, läser du…eller tittar du bara på bilderna? Hänt I Veckar gav ett helt uppslag till Releasepartyt. Chefredaktör Leif Schulman med sitt eget exemplar, helt exemplariskt.Aftonbladets Anna och Hasse Shimoda knåpade ihop ovanstående.  Avslutningsvis, omslaget till Primepix Magazine.

Tack till alla som hjälpt till på olika sätt, det är varken lätt eller billigt att genomföra ett så pass stort ideellt kulturprojekt som detta…men det känns riktigt bra när allt till slut blev en succé.

Releaseparty-foto:
Micael Engström
Clas Lindstål.
Bokbordet: Marie Johansson
VIP-värdinnor:
Susanne Ernert och Camilla Hermansson

Rulla till toppen