Åter igen var det i den gångna veckan dags att insupa smak, dofter och lärdom under pressdagen av FOOD & WINE-mässan ute på Stockholmsmässan i Älvsjö. Pressdagen är den första dagen av mässan och har man inte kämpat sig igenom det mesta under de fösta fyra timmarna, så har det fyllt på så pass mycket med besökare, att det är stört när omöjligt att få något vettigt arbete gjort. Utställarna är där för att sälja, så vi som vill intervjua och plåta, kommer i andra hand.
Eftersom jag i skrivande stund g¨r ,ed kryckor, hade jag god hjälp av kollegan Shawn Ho, som skötte kameran och höll ögonen öppna för sådant jag missade.
Så, följ med oss runt och sug i er av det vi fann mest värt att dyka ner i. Vi bör jar med en snabb resa till Ukraina…Racino agerar som magenter för Ukrainska företag inom dryckesbranschen som vill etablera sina produkter i Sverige och närliggande länder.
Bland annat provade vi MOVA, en mörk mjuk stout som mycket väl kan tävla med de vi oftast hittar i pubarna.Även LOVARÉ, ett grönt té är värt att nämna… och prova.Självklart vill vi stödja dessa företag och deras ”mäklare” Racino, så med lite vallhundstaktik, fick jag ihop teamet för en klassisk lagbild. Lycka till!!!
Glöm ordet fiskbullar…men koppla på ”fisk” till konceptet köttbullar. Då hamnar vi hos GÅRDSFISK,
vars ”Fiskköttbullar” överträffade förväntningarna.
Det blev fler smakprov än vad som var tänkt. Kika HÄR på mer info om denna ”party-plockmat”
.
Lennart Thurén och BOTTEGA hade ställt upp en hög pyramid av sina snygga flaskor på ett sådant sätt att man nästan fick tvångstankar att ta den understa flaskan…
Vi testade Bottega Gold, en festiv Prosecco, som både till smak och buteljens utseende andas ”Vi Firar…” Se mer om Bottega Gold HÄR!
Förra årets vinnare av Pralintillverkartävlingen, Ida Norlinder från Motala, fick bl.a. som pris att i Pralinmontern presentera sin nykomponerade Pralin. Att gå in på hennes hemsida låter rent livsfarligt…men vi lovar, det rasar inte ner en stor påse socker i mobilen… Kika på godbitarna HÄR!Nu är även jag Praliniserad…tack Ida. Anders Svensson och kollega från A-Wines, har vi haft nöjet att besöka även förra året och tack vare det, gjordes här ett nytt nedslag för att känna ab champagnerna även i år. Bland annat en mycket mogen och komplex Rosé champagne som enligt min gom passar väl till en stor saldjursplatå.
A. Francinet & Fils. Rosé Verzenay (Grand Cru)
Min egen favorit som välkomstchampagne, hittar du HÄR.
Det har blivit en vana under åren att hålla ett extra öga på vad som kommer från vår favorit-ö Gotland och så även denna gång. Här får grabbarna själva presentera sina höjdare.”Vår Pink Gin är en smakexplosion av gotländska jordgubbar, rabarber och fläder som väcker känslan av en evig sommar. Vi vill att varje klunk ska vara en smakresa till Gotlands soliga ängar och blomstrande trädgårdar. De söta och förföriska jordgubbarna möter den syrliga rabarbern och den blommiga flädern. Välkommen till sommaren – när du helst önskar.”
Denna kommer bli en klar favorit till kommande vår, inte minst hos tjejer, som med säkerhetc kommer att sippa på en Pink GT vid alla uteserveringars soldränkta bord. FEM AV FEM enligt Primepix.
”I vår Dry Gin kombinerar vi kryddsättningen av lokala örter såsom backtimjan, rosmarin och myskmadra som möts upp med den djupa och runda smaken av blodapelsin. En subtil hetta från pepparrot och en ömtålig blommighet från lavendel kompletterar smakupplevelsen. Allt detta binds samman med ett diskret inslag av salt blåstång och det mineralrika gotländska vattnet.”
Här var det inga vassa kanter utan en mjuk rund klassisk torr Gin, lika väl lämpad med en isbit som en klassisk GT. Bara att lyfta på kapsylen och kapitulera!
Vill du se mer från denna Gotländska pärla,
gör det HÄR!
Somelier Magnus Gardshol gav ytterligare finstämda bubblor på vår tunga med sina. Den jag håller i är en citrustonad Charles Fox Vintage Brut 2016
och som är gjord på 38% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier, 27% Chardonnay. Torr och frisk med fin balans.
Magnus har ett fast grepp om sin Charles Fox Reserve Brut. Doft och smak av gröna äpplen, päron och biscotti. Druvor Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Klart prisvärd även denna. Mer info HÄR!
ELDEN ÄR LÖS!!!
Till sist, vi beslöt oss att övertrassera smaklökarna och värma upp oss med lite hetta…det vill söga en FIREBALL. Presentation överflödig…så även min kunskap om Golf…
Muminfamiljen dyker upp på de mest oväntade ställen…och man blir ju cho klad…
(Vi vet att den vitsen är dålig men kunde inte avhålla oss ändå…)
Mjuklandning medGamla Enskede Brggeri, har blivit en tradition. Denna gång lämnade vi dock själva provningsdelen till dessa två supporters.
Ekologiska Team Gamla Enskede möter du HÄR!
Vi hann tyvärr inte testa dessa men fann dem ändå så pass intressanta att de får hänga med här på slutet ändå. Läs Mer Här!
Fotos: Shawn Ho