”Sent Skall Syndaren Vakna” – Men De Potentiella Offren Verkar Fortfarande Sova


Stoppa Gatuvåldet skapades 1994 av Peter Ortvik. Text: Peter Ortvik.

I all media har det överfallsvåld som ligger utanför gängkriminalitetens skjutningar överskuggats av just dessa de senaste åren. Det är mest genom Efterlyst på TV3, Brottsjournalen på TV4 och SVT´s Veckans Brott som även tar upp våldtäktsöverfall, misshandelsöverfall och även ungdomsrån på ett sätt som hjälper uppklarningsstatistiken att förbättras.
Myndigheten BRÅ, som står för Brottsförebyggande Rådet, har ännu inte förebyggt några brott och borde därför snarast tvingas byta namn till Brottsrapporterande Rådet, då det är det som de visar upp, statistik alltså.

Som enskild medborgare har du allt sedan barnsben blivit invaggad i tron att vi lever i ett tryggt samhälle, eftersom det är på det sättet politikerna skapar röstunderlag. Att erkänna hur läget egentligen är, är att kapitulera inför sitt eget misslyckande och detta gäller oavsett partisympatier, alla kör på samma räls, där inga stickspår verkar finnas.

När det då ankommer på den enskilde att faktiskt skapa sig egen kunskap i hur man på ett väl underbyggt, rent kunskapsmässigt sätt, verkar intresset vara ytterst lågt från både makyhavare, försäkringsbolag och faktiskt, även från de tidigare nämnda mediaplattformarna, att omfamna och släppa fram kunskap om hur man undviker faran när den är i annalkande.
Det är nämligen så, hör o häpna, att ungefär 95% av alla överfallshotbilder går att undvika med rätt kunskap och varseblivning i bakhuvudet.

Att medias favoritfråga i ämnet är: ”Men, skall vi behöva gå och vara rädda hela tiden när vi går ut?”
Redan här har man trampat i klaveret. Om man i stället hade ställt frågan: ”HUR skall vi göra för att inte behöva känna oro inför dagens osäkra gatubild?”, så leder man frågan framåt mot en möjlig informativ lösning om varseblivande/perception i vardagen, vildet är det som är allra viktigast.

Senast förra veckan berättade Efterlyst om en överfallsvåldtäkt, där offret, efter mörkrets infall, gick och ltssnade på musik i hörlurar, vilket, enligt Efterlyst, gjorde att hon inte märkte något förrän gärningsmannen redan tagit grepp om hennes hals bakifrån.
Redan i den första upplagan av min bok ”Intelligent Självförsvar och Konflikthantering” från 2004,
varskodde jag om detta problem, som fått onödig plats i Efterlyst minst 50 gånger sedan programmet startade.  Se en sida ur boken om detta HÄR:

Den här artikeln är primärt inte en reklamsida för boken utan en sammanställning vad jag sedan 19 års ålder  samlat på mig i kunskapsväg och erfarenhet inom ämnet, vilket till slut utmynnade i boken. Våldsverkarna har dock gjort vissa förändringar i sina modus operandi, så visst, det borde komma ut en ny reviderad upplaga, kanske även video men eftersom allt jobb fram till nu har utförts helt ideellt genom Kreativ Kultur, så finns tyvärr inge medel för sådant.
Många kända ansikten har promotat Stoppa Gatuvåldet och boken, några ser du här nedan på bil:
Min ”medbrottsling” i bokprojektet, Nathalie Noori (som fick ”spöa upp” mig på många bilder i boken) tillsammans med Nyamko Sabuni.


LaGaylia Frazier


Jessica Folcker

Denise Lopez

Michaela de la Cour

Linda Rosing


Bild från intervjun efter bokreleasen, i radio P4 Combi, där vi hade 1,2 miljoner lyssnare enligt programproducenten.
Även den veckopress som riktar sig till tjejer, var snabba att haka på.
Tidningar som Frida, Hennes och även gratistidningarna Metro och City Sthlm följde snabbt efter:


Nästa anhalt blev TV4 Morgonsofforna, som vi fick besöka två gånger, en gång med Tilde de Paula, en gång med Lennart Ekdahl.
Vill du se inspelningar från TV4 morgonsoffa, klicka HÄR!
Ytterligare en inspelning från TV4 HÄR!

…stackar mig..
Hos Robert Aschberg i ”Insidert”.
Seminarier på Fritisgårdar och i skolor
Skogås
Under ett välgörenhetsevenemang.
Här nedan ett reportage från Skövde 2008:
”I vårt arbete mot gatuvåldet, hamnar vi på en hel del orter runt landet. Senast var det sex gymnasietjejer från Skövde i sista årskursen som hörde av sig. De ville genomföra ett specialarbete i form av en manifestation mot gatuvåld och hade hittat oss på nätet.
Sagt och gjort, när dagen var inne, bjöds vi ned till Skövde, med hjälp av bidrag från kommunen och sedan kan du se här nedan hur dagen och kvällen fortlöpte.
Samling och mottagande för oss av gruppen som satt samman vår dag i Skövde. De tog väl om hand om oss. Vår ungdomsreporter Vian och vår egen Nathalie flankerar Elin Karlsson och Elin T utanför SR Skaraborg, strax innan vi  skulle in på intervju i direktsändning. Röster som hördes över nejden. Vi fick bra med sändningstid och fick ut budskapet om Stoppa Gatuvåldet och även om boken ”Intelligent Självförsvar med konflikthantering”.  Även bokens författare / Frontface chefredaktör Peter, fick gott om tid framför mikrofonen. Plötsligt dök en av landets bästa Freestyle Dansare upp, Litho, som medverkat i vårt projekt Dance Attack, redan 1997. Många väntade på att få komma in på Bogren´s. Våra roll-ups på plats. Kort föreläsning om vårt projekt. Nathalie överlämnar boken till en av kvällens artister. …och till ytterligare en… Vår värdinna fick så klart sista ordet…

Som avslut till det här inlägget vill jag lämna ett gott råd, som dessvärre inte kommer att uppskattas av alla.
OM du som tjej skall träna någon slags självförsvar, se då till att det inte endast är kvinnor som lär ut och att ni även får träna mot killar.
Annars får ni aldrig känna på verkligheten…
Lycka till!
För mer info om boken och konceptet; e-posta HÄR!

 

Lämna en kommentar

Scroll to Top