Primepix testar Santa Marias nya ”Next-Mex” i ett Lördagsmys För Vuxna

Det är nu 30 år sedan Santa Maria lanserade Tex Mex på den svenska marknaden och sen dess har tacofredagen blivit något av en institution i svenska hem. Idag finns ett brett sortiment av produkter för bland annat tacos, burritos, fajitas och enchiladas. Och svenskarna verkar aldrig få nog av ”nationalrätten”. Medialt har det myntats ett begrepp, ”Fredagsmys” nör det finns barn med i sammanhanget, I den här testen ingick lite starkare drycker, för att balansera den smakhetta som själva matkonceptet innehåller, så av den anledningen har vi döpt testet til ”Lördagsmys För Vuxna”.

Lika enkelt – ännu mer tacokärlek! Nu har alltså Santa Maria lanserat ett nytt taco-koncept som ger spännande variation till våra älskade tacomiddagar. Nya smakrika kryddpaster, flera såser, en härlig mayo och en tortilla med struktur. Taco truck-känsla hemma på ett kick.
Om detta stämmer helt ut, kan bara bevisas genom att göre en djuplodande test av konceptet, så  sagt och gjort, tillsammans med ”hemma-köksvirtuosen” Anders Gravin, beslöt vi här på redaktionen att gå hela vägen och dessutom muta våra smaklökar med bästa möjliga tillbehör.
I Santa Marias nya line-up, finns skräddarsydda produkter för både rött kött, kyckling och vegetariskt. Vi bestämde oss att till dagens test satsa på en extra fin och välputsad ryggbiff, två skivor a 200g, en skiva per testpilot.

För att få helhet i smaksensationen, införskaffades perfekt mogna avokados, cocktailtomater, sallad, gurka och en limefrukt, den sistnämnda för att undvika att våra avokados oxiderar och färgförändras under tillagnings- och fototiden. Ryggbiffen torkades noga, så att det inte blir någon ”kokning” under stekningen i sparsamt fördelad Rapsolja i den heta stekpannan. Köttet stektes endast till ”Medium Rare”, då det efter skärning/strimling, åter skall tillbaka en snabbvisit i pannan. Här ses de uppskurna skivorna…som sedan… …åter får hälsa på i stekpannan, nu i sällskap med Santa Marias Smokey Chipotte Tomato, som sätter sprätt och klös i smakstrukturen.Tortilla-majsbrödet kan med fördel värmas i stekpanna men eftersom vi vet att många bara har en stekpanna, så värmde vi våra i mikron, 20 sekunder för två skivor.
På s¨å sätt fick vi dem direkt från mikron till det nu färdigpreparerade bordet.-Voila, redo att sätta hörntänderna i godbitarna. Med kirurgisk precision fördelas allt som tidigare beskrivits, i Tortillabrödet. Det är lätt att bli ”girig” och överdosera, vilket i så fall medför att ihoprullningen inte riktigt fungerar (som hos oss) med tillhörande spill över fingrarna.Allt på plats! -Ready to roll and rock… En behaglig smakhetta, precis så ”hot” att man inte börjar svettas i pannan eller får ögon att tåras, sprider sig bakåt i munhålan och tvingar gomseglet att kapitulera med ljudillustrationer som: ”Meeer”, ”Aaaahhh…” och ”Mmmm…”.
Lön för mödan…njutbart in i sista salsadroppen.  ”Jag tar en till…”
Ja, gör det du, det räckte till vardera tre fullmatade omgångar, så mättnadskänslan infann sig med största välbehag hos oss båda.

Måltiden ackompanjerades av Mariestads Lager och små shots av Crystal Head Vodka, Ltd Edition.
Sammanfattningsvis kan man säga att oavsett om ”Taco-myset” inkluderar barn eller ej, så är santa Marias nya line-up en klar vinnare. Att vi endast provade med kött, beror naturligtvis på tidsbrist men konceptet fungerar med all säkerhet lika bra för de som inte vill ha kött eller fågel, variationsmöjligheterna är i stort sett oändliga och de tydliga smakerna går väl ihop med vegetariska produkter av allehanda slag. ”RESULTATET ÄR INNE; WE HAVE A WINNER!!!”
Grattis alla Taco-mysare, det är ni som är vinnarna…

Här nedan får du en lista på de olika produkter du kan välja mellan till din egen ”Taco Test”:

Tortilla Corn & Wheat  – Extra mjuka minitortillas gjorda på majs och vete

Spice Paste for Chicken Tacos  – Med guajillo-chili, apelsin och koriander

Spice Paste for Beef Tacos – Med rökig chipotle och tomat

Spice Paste for Veggie Tacos – Med ancho-chili, kakao och pumpafrön

Tomatillo Salsa – Smakrik salsa med tomatillo, koriander och jalapeño

Taqueria salsa Tomatbaserad salsa – med rik och djup smak. Med spiskummin och guajillo-chili

Peach & Chili Salsa – Fruktig och smakrik salsa med persika, apelsinjuice och chili

Lime & Jalapeño Mayo  – Smakfull, slät majonnäs smaksatt med lime och jalapeño.

Rulla till toppen