Primepix testar om ”Världens Bästa Gin” håller måttet

Vad är dety som gör att en dryck får utmärkelser som !Världens Bästa” i sin kategori?  För en vanlig konsument är det i stort sett omöjligt att själv ta reda på det, då man skulle ruinera sig under försöket att köpa en flaska av varje sort som skall testas.
Då är det mer vettigt att prova HUR man upplever just den prisbelönta produkten och se om man kan instämma i lovorden…eller inte.
Primepix minitestpanel, denna gång bestående av Primepix Chefredaktör Peter Ortvik (ovan) och Anders Gravin, Grafisk formgivare (till bl.a. boken Disco Night Fever och en rutinerad amatörbartender, framför allt gällande cocktails. Anders Gravin.

Vad är det då för produkt vi här testar? Så här presenteras den hos Systembolaget: Purity Gin – Dry Organic Gin.Tillverkad i Sverige
Kryddig doft med inslag av enbär, koriander, skogsbär och citrus.
Produktnummer: Nr 80495Nr 80495. Flaska 700 ml.
Alkoholhalt 43 %. Sockerhalt <3 g/l. Ordervara, längre leveranstid
Pris: 329:-

Initialt, med helt opåverkade smaklökar, provade vi c:a 2 cl av väl kyld ren produkt. Det som direkt slår till, är en komplex behaglig doft som andas ”natur” på ett sätt man ofta saknar hos annan Gin. När en liten mängd når munhålan och leatr sig bakåt mot gomseglet, förtydligas samma känsla och man överrraskas av att spritsmaken hålls tillbaka av de olika kryddtonerna, inga ”vassa kanter” här inte.Så här långt har vi inga prblem att ge Purity Gin, som är destillerad 34 gånger, en klar ”tummen upp”. Nästa steg är att tillverka några olika varianter av Gin Tonic, även kallad ”GT”…men som naturligtvis inte har något med den västkustbaserade kvällstidningen att göra.
Ekologisk Tonic och garnering på  plats.

Anders adderar lite granskott som garnityr och som även gav en lite Julig doft utan att påverka smaken så mycket.-Varsågod!

Efter ett tidigare samtal med Puritys Masterblender, Mathias Tönnesson, berättade denne att han själv gillar att laga mat och experimentera fram såser till sina rätter. Till detta, anammar han gärna den amerikanska sedan att dricka cocktails till maten och därmed fjärma sig från det i Sverige sedvanliga vintemat.
”En god GT lyfter väl fram detaljerna och synergismen hos både maten och eventuella såser”, menar Mathias. Mathias Tönnesson, Purity Distillery.
Så nu är det dags att se hur Gin i form av GT gifter sig med ”välartad” kokkonst. En mustig Fisk- & Skaldjursgryta, samt en Medium Rare Oxfilé med potatisgratäng får agera provunderlag.
Mycket spännande att för första gången ackompanjera en huvudrätt med endast en cocktail. Vi är böjda att hålla med Mathias om att det fungerar överraskande väl. Dock bör ett stort glas vatten befinna sig inom greppbart avstånd…
Till efterrätt, blandades det varsin GT med en twist av apelsin, vilket avrundade vår närgångna test på ett behagligt sätt.
Hur sammanfattar vi då det hela? Håller vi med om att Purity Gin är något alldeles extra och förtjänar den att få epitetet ”Världens Bästa Gin”?
Som nämndes ingressvis, har vi inte kunnat jämföra med de andra i stortesten ingående produkterna…men utan att tveka, lyfter vi på kapsylen efter att ytterst noga ha värderat drycken och intygar samstämmigt att vi i varje fall inte druckit någon Gin som smakat bättre, varken i ren form eller som Gin Tonic. Det blir med andra ord Full Poäng, PPPPP för Puritys Gin 34.

Primepix återkommer 2021 med en profil av konceptet Purity, destilleriet och personerna bakom. På återprovande!

 

Lämna en kommentar

Scroll to Top