Lasse Åberg + Hjärt- Lungfonden = sant:

 

Lasse Åbergs kalender till forskningen

I 20 år har konstnären Lasse Åberg levt med pacemaker. Tack vare pacemakern och forskningen har han nyligen fyllt 80 år. Nu hjälper Lasse forskningen med sina litografier som han kallar för grafiska spratt eller visuella hyss till en ny gåvokalender för Hjärt-Lungfonden.

För ungefär 20 år sedan drabbades Lasse Åberg av hjärtflimmer. Han fick då en pacemaker inopererad och tar sedan dess medicin dagligen.

– Tack vare forskningen kan jag som nybliven 80-åring leva ett normalt liv med tennis och dagliga promenader eller cykelturer. Jag tänker inte slå mig till ro – det får heller inte forskningen göra. Nya genombrott behövs för att fler människor, precis som jag, ska kunna få fler friska år. Jag hoppas kunna bidra till det genom den här gåvokalendern, säger Lasse Åberg.

Många tror att Lasse Åberg främst är en skådespelare och filmskapare som också tecknar lite då och då. Egentligen är det precis tvärtom. Redan som barn sa han att han skulle bli tecknare – och studerade mycket riktigt grafisk formgivning på Konstfack under första halvan av 60-talet. Sedan dess lever han efter mottot ”inte en dag utan ett streck”. Nu kommer hans litografier även forskningen till godo.

– Tack vare forskning och ny teknik får vi ständigt bättre vård, behandlingar och medicin. Lasse Åbergs litografier till gåvokalender hjälper oss i vårt arbete med att samla in och dela ut mer pengar till den livsviktiga forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fakta gåvokalendern

Hjärt-Lungfondens Gåvokalender är en särskilt framtagen konstkalender.

Tanken är att det ska bli en tradition – Detta år är kalendern gjord i samarbete med den både folkkäre och egensinnige Lasse Åberg.

Kopplingen mellan konst och vetenskap är naturlig. Både forskarens och

konstnärens arbete drivs framåt av nyfikenhet, kreativitet och en vilja att göra världen bättre.
Kalendern ges ut till Hjärt-Lungfondens trognaste givare.

Fakta Lasse Åberg

Lars Gunnar Åberg

Född: 5 maj 1940, Hofors, Gästrikland.

Sysselsättning: Konstnär, grafisk formgivare,

musiker, skådespelare, manusförfattare,

programledare, museiägare.

Familj: Hustrun Inger, barnen Max och

Anna, barnbarn och barnbarnsbarn.

Utmärkelser: Ingmar Bergman-priset (1981)

Guldbagge (1991), Årets Hedersupplänning

(2002), Albert Engström-priset (2012),

Piratenpriset (2015), Guldbagge (2020).

Fakta Om hjärtsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden)

  • I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.
  • Närmare 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, stroke och plötsligt hjärtstopp, som innebär att hjärtats pumpfunktion plötsligt upphör.
  • Under 2019 fick Hjärt-Lungfonden ansökningar om forskningsanslag på 1,7 miljarder kronor, och kunde dela ut ett nytt rekordbelopp – 308 miljoner kronor – till forskning om hjärt- och lungsjukdom. För tio år sedan låg samma siffra på 140 miljoner.
  • Ge en gåva till Hjärt-Lungfonden här https://www.hjart-lungfonden.se/stod-oss/
  • Swisha en gåva till 90 91 92 7.   –

1 reaktion på ”Lasse Åberg + Hjärt- Lungfonden = sant:”

Lämna en kommentar

Rulla till toppen